BIGOS ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo)

Bigos to jedna z tradycyjnych polskich potraw, która pojawia się na świątecznych stołach w większości domów. Ma on wiele odmian a jego smak zależy od proporcji użytych składników. W każdej wersji najlepiej smakuje odgrzewany, i to wielokrotnie 😉 Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na bigos według receptury moich rodziców 🙂

bigos

Składniki:

  • Kapusta kiszona – 3 kg
  • Wołowina np. goleń – 400 g
  • Łopatka wieprzowa – 500 g
  • Szynka – 250 g
  • Boczek wędzony – 250 g
  • Kiełbasa – 250 g
  • Smalec – 40 g
  • Grzyby suszone np. podgrzybki – 50 g
  • Śliwki węgierki suszone – 80 g
  • Ziele angielskie – 2 ziarenka
  • sól i pieprz czarny do smaku

Kapustę spróbować i jeśli nie jest zbyt kwaśna delikatnie odcisnąć z soku. Jeśli natomiast kapusta jest kwaśna to zalać ją letnia wodą a następnie odcisnąć.

Kapustę przełożyć do jak największego garnka, aby było łatwo ją mieszać.

Dodać grzyby, ziele angielskie i śliwki. Całość zalać zimną wodą na ok 2 cm ponad kapustę. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przed ok 1 godzinę.

Następnie gotować pod przykryciem przez 30 minut.

W tym czasie mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na tłuszczu i dodać do kapusty. Całość gotować przez kilka godzin – ok 5 a nawet dłużej, ale z przerwami.

BIGOS TRZEBA CZĘSTO MIESZAĆ aby nie przywarł i nie przypalił się! Na godzinę przed zakończeniem gotowania dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę.

Bigos można przechowywać przez dłuższy czas. W tym celu należy przełożyć go do słoików, zakręcić i pasteryzować przez ok 10 minut.

BTW całości liczonej ze śliwkami i bez wody: 4920 g, 7131 kcal, B 345 g, T 554 g, W 111 g.

BTW w 100g: 145 kcal, B 7g, T 11g, W 2,3g.

 

4 komentarze

Mariola

Pani Olu witam serdecznie , chciałam
zapytać jakiej kiełbasy użyła Pani do bigosu.
Serdecznie pozdrawiam .

Odpowiedz
Kamila

Nic nie pisze-
-czy kiełbasę mamy podsmażyć ? czy nie?
-Co zrobić z zielem angielskim
-Czy przyprawiać i czym??
To już jest któryś przepis na tej stronie gdzie nie jest opisane konkretnie tylko mamy się domyślić

Odpowiedz
Ola

Proponuję trochę więcej empatii i zrozumienia. Nie myli się tylko ten kto nic nie robi a ja jestem tylko człowiekiem i mogę coś pominąć jak w przypadku ziela angielskiego czy przypraw. Kiełbasa skoro nie piszę żeby podsmażać to nie trzeba tego robić.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *