„BIAŁY” CHLEB LCHF (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu)

„BIAŁY” CHLEB LCHF (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu)
Oceń ten przepis

Tym razem coś dla tych, którzy tęsknią za pieczywem, ale nie lubią tego z łupinami lub z mąką kokosową. Delikatny i puszysty BIAŁY CHLEB zrobiłam w 2 wersjach – wytrawnej neutralnej oraz przypominającej maślaną chałkę. Jako, że mnie samej kompletnie nie brakuje deserów i pieczywa, to rzadko eksperymentuję z tego typu wypiekami, ale zainspirowana przepisem znalezionym przez keto koleżankę Olę upiekłam go specjalnie dla Was 🙂 Będzie idealny do kolejnego bezmięsnego przepisu jaki dla Was przygotowałam na piątek 😉

Składniki (1 mała keksówka – 8 kromek):

  • 180 g serka śmietankowego
    60 g rozpuszczonego masła klarowanego
    30 g śmietany 36%
    2 jajka
    4 g (1 łyżeczka) cream of tartar (kamienia winnego, winianu potasu)
    2 g (1/2 łyżeczki) sody oczyszczonej
    2 g (1/2 łyżeczki) mąki konjac, gumy ksantanowej bądź guar
  • 80 g izolatu białka (bez cukru)
    sól himalajska lub kłodawska w wersji wytrawnej lub wanilia i słodzik np erytrol w wersji na „słodko”
    Zmiksować serek, sól lub słodzik,

    rozpuszczone i przestudzone masło klarowane, śmietanę i jajka.

  • Przesiać pozostałe suche składniki: cream of tartar, sodę, mąkę konjac (guar, ksantanową) oraz izolat białka.
  • Dosypywać stopniowo suche składniki cały czas miksując do uzyskania gładkiej masy.
  • Metalowe formy nasmarować tłuszczem. Używając silikonowych nie ma takiej potrzeby.
  • Formę wypełnić ciastem, które będzie rosnąć więc należy nie napełniać całej wysokości. 
  • Piec przez 25-30 minut w temperaturze 160-170℃ obserwując żeby nie przypiekł się za mocno.

Według autorki chlebek można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez 3 dni lub mrozić do 3 miesięcy. Na razie część zamroziłam a pozostały potrzymam dla testów 😉

Smacznego! 🙂

BTW całości: 478 g, 1543 kcal, B 98 g, T 125 g, W 8 g, W 100 g: 323 kcal, B 21g, T 26 g, W 2 g. Wyszło mi 8 kromek więc na 1 kromkę: 60g, 193 kcal, B 12 g, T 16 g, W 1 g.

 

 

18 komentarzy

Aleksandra

jaki rodzaj serka wybrać? ile powinien mieć % tłuszczu?
dziękuje za przepis i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Ola

Chodzi o serki typu Philadelphia takie do smarowania. Mają podobny skład wszystkie dostępne na polskim rynku.

Odpowiedz
Kodak

Lepsze foremki silikonowe – będzie mniej tłusto 😀
Spróbuję bo jak na razie żaden keto-chleb nie zagościł na stałe w menu

Odpowiedz
Ola

Trzeba testować i sprawdzić czy przypadnie do gustu bo ilu ludzi, tyle gustów 😉 Według mnie smakowo OK ale samego bym nie zjadła bo trochę za suchy. Za to do past, masła, śledzika i warzyw idealny! 🙂

Odpowiedz
Aleksandra

A jaki izolat najlepiej kupić? Czy on się jeszcze gdzieś przyda? Bo cena duża, a ilość niewielka w przepisie. Tak samo ta mąka, czy guma. Co jest zdrowsze?

Odpowiedz
Ola

Wybierz mniejsze opakowanie jeśli nie używasz. Ja akurat nie używam odżywek i izolatów nawet w posikach więc pożyczyłam od męża ale są też małe opakowania 😉 Co do mąki konjac to również polecam małe opakowanie bo ten produkt jest bardzo ekonomiczny.

Odpowiedz
Ola

U mnie bez laktozy i cukru bo takiego używa mąż. Patrzymy na skład i makro. Inny wybiorą osoby z nietolerancją laktozy a inny te, które nie mają przeciwwskazań.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *