„BIAŁY” CHLEB LCHF (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu)

Tym razem coś dla tych, którzy tęsknią za pieczywem, ale nie lubią tego z łupinami lub z mąką kokosową. Delikatny i puszysty BIAŁY CHLEB zrobiłam w 2 wersjach – wytrawnej neutralnej oraz przypominającej maślaną chałkę. Jako, że mnie samej kompletnie nie brakuje deserów i pieczywa, to rzadko eksperymentuję z tego typu wypiekami, ale zainspirowana przepisem znalezionym przez keto koleżankę Olę upiekłam go specjalnie dla Was 🙂 Będzie idealny do kolejnego bezmięsnego przepisu jaki dla Was przygotowałam na piątek 😉

Składniki (1 mała keksówka – 8 kromek):

  • 180 g serka śmietankowego
    60 g rozpuszczonego masła klarowanego
    30 g śmietany 36%
    2 jajka
    4 g (1 łyżeczka) cream of tartar (kamienia winnego, winianu potasu)
    2 g (1/2 łyżeczki) sody oczyszczonej
    2 g (1/2 łyżeczki) mąki konjac, gumy ksantanowej bądź guar
  • 80 g izolatu białka (bez cukru)
    Sól w wersji wytrawnej lub wanilia i słodzik np erytrol w wersji na „słodko”

    Zmiksować serek, sól lub słodzik, rozpuszczone i przestudzone masło klarowane, śmietanę i jajka.

  • Przesiać pozostałe suche składniki: cream of tartar, sodę, mąkę konjac (guar, ksantanową) oraz izolat białka.
  • Dosypywać stopniowo suche składniki cały czas miksując do uzyskania gładkiej masy.
  • Metalowe formy nasmarować tłuszczem. Używając silikonowych nie ma takiej potrzeby.
  • Formę wypełnić ciastem, które będzie rosnąć więc należy nie napełniać całej wysokości. 
  • Piec przez 25-30 minut w temperaturze 160-170℃ obserwując żeby nie przypiekł się za mocno.

Według autorki chlebek można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez 3 dni lub mrozić do 3 miesięcy. Na razie część zamroziłam a pozostały potrzymam dla testów 😉

Smacznego! 🙂

BTW całości: 478 g, 1543 kcal, B 98 g, T 125 g, W 8 g, W 100 g: 323 kcal, B 21g, T 26 g, W 2 g. Wyszło mi 8 kromek więc na 1 kromkę: 60g, 193 kcal, B 12 g, T 16 g, W 1 g.

 

 

15 komentarzy

Aleksandra

jaki rodzaj serka wybrać? ile powinien mieć % tłuszczu?
dziękuje za przepis i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Ola

Chodzi o serki typu Philadelphia takie do smarowania. Mają podobny skład wszystkie dostępne na polskim rynku.

Odpowiedz
Kodak

Lepsze foremki silikonowe – będzie mniej tłusto 😀
Spróbuję bo jak na razie żaden keto-chleb nie zagościł na stałe w menu

Odpowiedz
Ola

Trzeba testować i sprawdzić czy przypadnie do gustu bo ilu ludzi, tyle gustów 😉 Według mnie smakowo OK ale samego bym nie zjadła bo trochę za suchy. Za to do past, masła, śledzika i warzyw idealny! 🙂

Odpowiedz
Aleksandra

A jaki izolat najlepiej kupić? Czy on się jeszcze gdzieś przyda? Bo cena duża, a ilość niewielka w przepisie. Tak samo ta mąka, czy guma. Co jest zdrowsze?

Odpowiedz
Ola

Wybierz mniejsze opakowanie jeśli nie używasz. Ja akurat nie używam odżywek i izolatów nawet w posikach więc pożyczyłam od męża ale są też małe opakowania 😉 Co do mąki konjac to również polecam małe opakowanie bo ten produkt jest bardzo ekonomiczny.

Odpowiedz
Ola

U mnie bez laktozy i cukru bo takiego używa mąż. Patrzymy na skład i makro. Inny wybiorą osoby z nietolerancją laktozy a inny te, które nie mają przeciwwskazań.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *