BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W SOSIE CHRZANOWO-ŚMIETANOWYM (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu)

BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W SOSIE CHRZANOWO-ŚMIETANOWYM (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu)
Oceń ten przepis

Biała kiełbasa to jedno z tych dań, które gości na Wielkanoc w większości polskich domów. Jeśli do tej pory podawaliście ją po prostu z wody lub z barszczem to tym razem polecam spróbować czegoś niebanalnego 😉 Pieczona w sosie chrzanowo-śmietanowym z dodatkiem papryki i szczypiorku zachwyci wszystkich zgromadzonych przy świątecznym stole 🙂 Nie tylko znakomicie smakuje, ale i wygląda pięknie 🙂

Składniki:

Cebulę obrać, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.

Chrzan obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub użyć gotowego ze słoiczka.

Do chrzanu dodać śmietanę, wyciśnięty czosnek i przyprawy.

Dusić na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

Paprykę umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę i dodać do sosu.

Sos wylać do naczynia żaroodpornego.

Kiełbasę ponacinać nożem w kratkę (jak na zdjęciu).

Na sosie ułożyć kiełbasy.

Zapiekać pod przykryciem przez 15 minut w temperaturze 200℃ a następnie odkryć i zapiekać kolejne 15 minut pilnując by kiełbasa nie przypiekła się za bardzo.

Przed podaniem polecam posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego! 🙂

BTW całości z chrzanem ze słoiczka bez szczypiorku: 1310 g, 2875 kcal, B 85 g, T 252 g, W 60 g. W 100 g: 219 kcal, B 6,5 g, T 19 g, W 5 g.

 

 

 

 

4 komentarze

Agata

Zawsze jadłam jajecznicę z kiełbasą. UWIELBIAŁAM! Kiełbasa nadawała smaku. Naczytałam się sporo o kiełbasie jaka jest nie zdrowa itd. Wiec nie jem już długo. Zamiast tego boczek z paczki ale za bardzo za nim nie przepadam 🙁 z mielonym mięsem nigdy nie próbowałam ale mogłabym spróbować. Jak ty uważasz o kiełbasach?

Odpowiedz
Ola

To zależy od źródła kiełbasy. Te paczkowane owszem podobnie jak Twój boczek. Ja kupuje od znajomego dostawcy który wędzi zarówno kiełbasy jak i boczek w domowej wędzarni wiec skład mam pewny 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *