BEKONOWE GNIAZDKA JAJECZNE (bez glutenu, bez laktozy, LCHF, niskowęglowodanowe)

Dla tych, którzy mają dosyć jedzenia jajek na boczku polecam przepis na bekonowe gniazdka! Jest to niesamowicie sycące i smaczne śniadanie, które także świetnie wygląda na talerzu 😉 W wersji bez laktozy wystarczy pominąć ser żółty oraz smażyć na odpowiednim tłuszczu. Istnieje też prostsza wersja, gdzie bekon wypełnia się tylko jajkiem i tworzy odmianę jajka sadzonego, ale ja osobiście wolę z dodatkami bo jest bardziej sycąca i mogę zrobić więcej na zapas do lodówki 😉

20151128_104636-001

Składniki na ok 18 małych muffinek:

  • 20-30 cienkich plastrów boczku
  • 2 cebule
  • tłuszcz do smażenia: olej kokosowy lub słonina/masło na diecie optymalnej, opcja bez laktozy – słonina lub olej kokosowy
  • 200 g pieczarek
  • pęczek szczypiorku
  • 1 duża lub 2 mniejsze papryki
  • 10 jaj
  • 200 g sera żółtego (pominąć w wersji bez laktozy)
  • sól, pieprz, papryka czerwona, oregano, bazylia itp.

Foremki muffinowe wysmarować delikatnie tłuszczem lub naszykować papilotki.

Na patelni lekko podsmażyć plastry boczku, ale nie spiekać ich na brązowo.

Podsmażony boczek układać jeden lub dwa kawałki na dnie foremki, oraz wyłożyć nim ścianki foremki, tak aby zachodziły na siebie tworząc całość.

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu. Pieczarki umyć, pokroić na małe kawałki i dorzucić do cebuli. Smażyć do momentu wyparowania wody.

Paprykę pokroić w kostkę.

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W wersji bez laktozy pominąć ser żółty.

Szczypiorek drobno pokroić.

Wymieszać jaja z przyprawami oraz ziołami.

Wyłożone bekonem foremki napełnić pieczarkami z cebulą, papryką, szczypiorkiem a następnie posypać serem lub pominąć ser w wersji bez laktozy.

Całość zalewać masą jajeczną.

Zapiekać ok 15 minut w temperaturze 160° C

Upieczone gniazdka wyjąć z foremek i układać na talerzu 🙂

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *