BABECZKI KORZENNE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy)

Moja córka uwielbia babeczki i muffinki. Ja z kolei cenię w nich szybkość i prostotę wykonania. W ciągu kilku minut mamy smaczne drugie śniadanie  zamiast „słodkiej bułki” do lunch boxa lub podwieczorek. Jako, że święta tuż tuż zrobiłyśmy babeczki korzenne z powidłami śliwkowymi. Wyszły mięciutkie, wilgotne, a do tego wspaniale pachną… świętami 😉

Składniki na 6-8 sztuk:

Przygotować silikonowe foremki lub posmarować tłuszczem metalowe formy.

Wbić jajka do miski a następnie zmiksować lub dokładnie wymieszać.

Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy.

W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię, przyprawy oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać.

Połączyć ze sobą suche i mokre składniki.

Dodawać stopniowo po 1 łyżce soku z pomarańczy lub zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania płyn i należy je dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Na dnie i bokach foremki wyłożyć ciasto pozostawiając wgłębienie, w którym umieścić łyżeczkę powideł. Następnie przykryć porcją ciasta tak aby się skleiło i zamknąć babeczkę.

Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 190° C pilnując by się nie spiekły za bardzo.

Smacznego! 🙂

BTW całości bez słodzików przy użyciu 60 g powideł i 40 ml soku z pomarańczy: 394 g, 1056 kcal, B 31 g, T 83 g, W 30 g. W 100 g: 268 kcal, B 8 g, T 21 g, W 8 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *