40 PRZEPISÓW I JADŁOSPIS NA KETO-ADAPTACJI

40 PRZEPISÓW I JADŁOSPIS NA KETO-ADAPTACJI
Oceń ten przepis

Codziennie dostaję mnóstwo wiadomości i komentarzy z prośbami o wskazówki lub ułożenie gotowego jadłospisu. Wasze relacje pojawiają się też w grupach, gdzie wiele osób narzeka na złe samopoczucie, brak utraty wagi itp. Odpowiedź jest zawsze jedna – PRAWIDŁOWA KETO-ADAPTACJA  PODSTAWĄ SUKCESU! Oto co krok po kroku należy zrobić by ułożyć swój INDYWIDUALNY JADŁOSPIS skrojony na miarę Waszych potrzeb i preferencji oraz 40 PRZEPISÓW, po które warto sięgać na adaptacji.  

  1. Oblicz swoje zapotrzebowanie energetyczne

Możesz użyć kalkulatora

W okresie adaptacji nie obcinaj kalorii nawet gdy Twoim celem jest redukcja wagi. Na to przyjdzie czas w kolejnych etapach. Teraz musisz nauczyć swój organizm czerpania energii z tłuszczu zamiast z glukozy. Skupiam się tutaj na ketozie poprzez dietę ketogeniczną i pomijam szybkie wchodzenie w ketozę za pomocą postu, BHB, MCT, zimna itp.

  1. Ustal rozkład makroskładników

Możesz użyć kalkulatora uwzględniając swoje zapotrzebowanie, wskazówki oraz etap i cel Twojej diety

Osobom w okresie keto-adaptacji zaleca się następujący rozkład:

80-85% tłuszcz

do 15% białko (1-1,5 g / 1 kg masy ciała u osób nieaktywnych. Im więcej trenujemy, tym więcej białka możemy (a w zasadzie powinniśmy) jeść. Przy dwóch treningach dziennie można zwiększyć nawet do 1,6-2,0 g/ kg masy ciała.

do 5% węglowodany (do 15-30 g dziennie) złożone

  1. Oblicz wartość energetyczną i rozkład makroskładników posiłku czyli tzw. makro posiłku

Aby prawidłowo skomponować jadłospis konieczna jest znajomość wartości energetycznej i odżywczej posiłków. W skład każdego pokarmu mogą wchodzić białka, węglowodany, tłuszcz, alkohol oraz inne składniki.

Wartość energetyczna 1 g poszczególnych makroskładników:

1 g białkadostarcza4 kcal (17 kJ)
1 g tłuszczudostarcza9 kcal (37 kJ)
1 g węglowodanówdostarcza4 kcal (17 kJ)
1 g czystego alkoholudostarcza7 kcal (29 kJ)

Wartości odżywcze żywności (BTW – białko, tłuszcz, węglowodany) można sprawdzić w tabelach kalorii, aplikacjach lub na opakowaniu gotowego produktu. Na podstawie wartości odżywczych można obliczyć wartość energetyczną 1 produktu lub całego posiłku składającego się z kilku produktów. Można do tego użyć tabeli kalorii lub aplikacji w telefonie bądź zrobić to samemu „na piechotę” zliczając każdy produkt wchodzący w skład przepisu.

Przykładowy posiłek
Żółtka sadzone na boczku z ogórkiem kiszonym i pomidorem
Żółtko – 3 szt. (1 żółtko = 20 g x 3 = 60 g)

Masło klarowane – 15 g

Boczek surowy – 50 g

Ogórek kiszony – 150 g

Pomidor – 100 g

Polecam aplikacje typu MyFitnessPal, Fitatu, FatSecret czy np. stronę www.tabele-kalorii.pl, które mają bazy produktów i pomogą Wam w liczeniu. Wy wpisujecie tylko gramaturę a reszta sama się liczy. W ten sposób komponujecie własny jadłospis pod swoje makro, zapotrzebowanie z produktów, które lubicie, służą Wam i są odpowiednie do celu i etapu na jakim jesteście.

1. Wybierz produkt

2. Wpisz gramaturę według przepisu

3. Wybieraj kolejne produkty i ich gramaturę

4. Dostosuj do swojego makro dodając lub ujmują poszczególne składniki.

 

  1. „Czysta miska”

Okres adaptacji to szczególny czas kiedy organizm przechodzi mniej lub bardziej burzliwą „rewolucję”. Aby go jak najbardziej złagodzić,  usprawnić i przyspieszyć zaleca się unikanie „niepewnych” produktów, gdzie łatwo przeszacować spożyte węglowodany, występują różnego rodzaju reakcje organizmu jak uczucie głodu, skoki cukru, stany prozapalne, utrwalanie nawyku przekąsek itp.

„Czyste” produkty zalecane w okresie adaptacji:

  1. Wieprzowina: np. boczek, łopatka, karkówka, podgardle, golonka, żeberka.
  2. Wołowina
  3. Podroby
  4. Kości do wywarów (szpik kostny)
  5. Jajka
  6. Tłuste, dzikie ryby (najlepiej z ekologicznych hodowli): łosoś, śledź, makrela
  7. Owoce morza
  8. Warzywa niskowęglowodanowe, czyli w zasadzie wszystkie oprócz skrobiowych (rosnące pod ziemią np. ziemniaki, marchewka, buraki itp.) oraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza, bób itp.). Polecam te zielone oraz kiszonki, czyli ogórki i kapustę, sałaty, kapusty, cukinię, bakłażana, brukselkę, brokuły, kalafiora, fasolkę szparagową, szpinak, szparagi, grzyby, pomidory, ogórki, paprykę itp.
  9. Tłuszcze: smalec, masło ekstra (min 82%) i klarowane, łój, tłuszcz gęsi oraz kaczy, olej kokosowy, oliwa z oliwek i oliwki, olej z awokado i awokado (uwaga na węgle).

Produkty ketogeniczne, ale nie koniecznie zalecane w okresie adaptacji

Po okresie adaptacji można włączyć niektóre produkty, jeśli nie ma przeciwskazań ale należy obserwować reakcję organizmu szczególni na nabiał. Osobiście jadam go bardzo rzadko i preferuję posiłki bez laktozy.

  1. Tłusty nabiał: twaróg, śmietana 30 i 36%, serek śmietankowy, ser mozzarella, sery żółte i pleśniowe
  2. Orzechy; migdały, brazylijskie, pecan, włoskie, laskowe
  3. Mąka kokosowa i migdałowa
  4. Mleko i śmietanka kokosowa, wiórki i chipsy kokosowe
  5. Owoce jagodowe: borówki, jagody, jeżyny, maliny, truskawki.
  6. Słodziki i odżywki białkowe dobrej jakości (patrz skład).

 

  1. Przepisy polecane przeze mnie na adaptacji:

ŚNIADANIA i KOLACJE:

  1. Jajko w chmurce
  2. Bekonowe gniazdka jajeczne – bez nabiału
  3. Rollsy ze szpinakiem i łososiem – bez nabiału
  4. Omlet z warzywami – bez nabiału
  5. Jajka sadzone na boczku
  6. Jajko w koszulce
  7. Śledzie po kaszubsku
  8. Pasztet LCHF
  9. Shakshuka
  10. Sałatka z awokado i ogórka
  11. Rollsy
  12. Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału
  13. Chlebek tostowy – nie codziennie
  14. Keto bułki bez laktozy – nie codziennie
  15. Tatar wołowy

OBIADY:

  1. Rosół
  2. Krem brokułowy
  3. Zupa cygańska
  4. Golonka pieczona
  5. Żeberka w kiszonej kapuście
  6. Żeberka pieczone
  7. Łopatka w kapuście
  8. Zrazy z ogórkiem i boczkiem
  9. Soczysta karkówka pieczona
  10. Soczyste kotlety mielone
  11. Gołąbkowa zapiekanka
  12. Papryka faszerowana
  13. Zielony hamburger
  14. Makaron spaghetti z cukinii z sosem bolognese
  15. Pulpety w sosie pomidorowym
  16. Bigos
  17. Soczysta wątróbka saute
  18. Krewetki w maśle czosnkowym
  19. Krewetki w pomidorach
  20. Śledź pieczony
  21. Łosoś w maśle czosnkowo-ziołowym
  22. Pstrąg pieczony w rozmarynie
  23. Smażona pierś z kaczki na puree brokułowym
  24. Gulasz z jelenia
  25. Gulasz z dzika

Co jeszcze warto wiedzieć o adaptacji?

Aby keto-adaptacja przeszła sprawnie i jak najmniej uciążliwie warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami jak lista wskazanych produktów, suplementacja, rytm dobowy itp. Dlatego zachęcam Was do lektury tego artykułu.

Podane artykuły i wskazówki nie uwzględniają indywidualnych predyspozycji, zapotrzebowania, nietolerancji pokarmowych, problemów zdrowotnych itp. Tym samym stanowią inspirację i „drogowskaz” dla osób rozpoczynających adaptację do ketozy.

 

 

 

 

52 komentarze

Sandra

Strasznie zalamalam moja adaptacje 🙁 ciezko mi zmiescic sie w 30 g weglow bo uwielbiam warzywa praktycznie wszystkie! Ciezko mi sie ograniczyc do brokula i kalafiora… jak to igarnac?

Odpowiedz
Ola

Postaw na warzywa niskowęglowodanowe i kiszonki szczególnie. można ich naprawdę dużo zjeść objętościowo a do tego robią wiele dobrego w naszym organizmie 😉

Odpowiedz
Ewa

Dzień dobry,

Mam ochotę rozpocząć tę dietę, wydaje się być dla mnie idealna 🙂 Mam pytanie o napoje, bo nie mogę znaleźć takiej informacji. Co pić na keto-adaptacji? Już wiem o kawie z tłuszczami, domyślam się, że wskazana jest woda, a co z resztą? Piję codziennie zioła, lubię też herbatę – czy będę mogła je pić nadal przy ketoadaptacji? Jestem też trochę uzależniona od coli zero, co z napojami 0 kalorii zwierającymi słodziki? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź! Przy okazji gratuluję świetnej strony, bardzo apetycznych przepisów oraz schudnięcia 30 kg! Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Ola

Napoje zero nie są wskazane z racji niezbyt dobrego wpływu zawartych w nich słodzikach na zdrowie. Tym bardziej na adaptacji gdzie chodzi także o psychiczny detoks od cukru i słodkiego smaku. Pij wodę np zieloną czy czerwoną, zioła np czystek. Nie sięgaj po żadne owocowe herbatki, soki, napoje itp.

Odpowiedz
Ewa

Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂 domyślam się, że chodzi o herbatę zieloną albo czerwoną! Cieszę się, że mogę pić zioła, codziennie robię napar z chmielu i kopru włoskiego i nie byłam pewna, czy są to wskazane zioła. Herbatki owocowe grzecznie odstawię, colę zero też, skoro trzeba 🙂

Odpowiedz
karola

a co z kiszonymi ogorkami (domowa produkcja) wiec nie maja etykiety…ogorek zawiera wegle/cukry ale trudno ocenic ile z nich zostalo „zuzytych/xjedxonych” w procesie kiszenia. Drugie pytanie analogicznie- kisze tez brokuly. W „najgorszym” wypadku liczyc moge wegle jak z surowych warzyw (choc w praktyce wegli jest mniej). Ciekawi mbie opinia Speca 🙂 w temacie keto. Nie ukrywam.ze bardzo mnie ciagnie natej diecie do wyrazistych smakow jak wlasnie mocne kiszonki ( bardzo kwasne, ostre bo czasem dorzucam surowa papryczke chili na sloik ogorkow) .Czy polecasz je na adaptacji? czy potem tez? ile dziennie ( bo ja bym mogla zjesc litrowy sloik na raz np.zamiast kolacji). A co sadzisz o ogorkach konserwowych, salatce w occie ?

Odpowiedz
Ola

Kiszonki jak najbardziej są polecane na każdym etapie. Samo zdrowie więc jedz śmiało. W tabelach kalorii i aplikacjach znajdziesz makro ogórków, kapusty kiszonych. Co do tych w occie to nie polecam.

Odpowiedz
Ullena

Witaj Olu.Powiedz czy mozna stosowac inuline zamiennie z psylium co o tym myslisz ? Jestem poczatkujaca z keto Czyli na keto adopcji .Dzieki za to , ze jestes ps. Przepraszam za literki ale nie mam polskiej trzcionki .Pozdrawiam Ullena.

Odpowiedz
Ola

Inulina nie ma tych właściwości co łupiny lub łuska babki jajowatej więc nie polecam.

Odpowiedz
Ewa

Jeszcze jedno pytanie – czy bulletproof coffee może być spożywana z mlekiem? Oraz np z kakao? Pytam konkretnie o opcję – kawa+łyżeczka naturalnego kakao + 2 łyżeczki oleju kokosowego + 50 ml mleka ( śmietanki ew. ) ?

Odpowiedz
N.K.

Chryste, prawie samo mięso… Raz, że jedzenie mięsa w takich ilościach jest niezdrowe. Dwa, że cholernie drogo wychodzi. No i czas… na przygotowanie mięsa zużywa się 2-3 razy więcej czasu. Też ograniczam znacznie węgle, ale nie jem mięsa (w ogóle) – szkoda mi na nie czasu i pieniędzy.

Odpowiedz
Ola

To przykładowe przepisy na adaptacji i z tzw. „czystą miską” i absolutnie nie zgodzę się, że jest to samo mięso bo są i jajka, ryby, owoce morza, podroby, zupy. To co kto wybiera to kwestia jego preferencji smakowych, tryby życia czy ideologii bo są i keto wegetarianie, ale dziękuję za Twoją opinię 😉

Odpowiedz
hiena

nie zgodzę się, że jest to samo mięso…ryby, owoce morza, podroby – serio? No nie wiem, może ryby, owoce morza lub podroby uzyskiwane są z roślin? Bardzo ciekawa teoria. Chętnie się z nią zapoznam jako wegetarianin… Jarskie mięsko – mniam. To że karpik czy inna ryba jest uznawany za postny, to nie znaczy, że to nie jest mięso. Zwierzęta morskie też składają się z mięsa. Ryby to nie mięso, poważnie?

Odpowiedz
Ola

Ale to nie jest miejsce na dyskusje na temat wege bo równie dobrze udowodniono że rośliny też żyją i reagują nawet na to co do nich mówimy… Mowa o podstawowym podziale żywności w powszechnym ujęciu właśnie na mięso, ryby, jajka, podroby,nabiał, łuszcz, warzywa, owoce itd. Ot i tyle, więc daruj sobie swoje wege wywody…

Odpowiedz
Ania

Mam pytanie odnośnie wejścia w dietę ketogeniczną po restrykcyjnej diecie niskokalorycznej. Obecnie spożywam niecałe 1000 kcal dziennie, nawet koło 700 kcal, głównie z warzyw. Jest to krótki post warzywny, który przechodziłam już wcześniej, i który polepszył moje zdrowie i samopoczucie, oraz pomógł ruszyć z dietą odchudzającą. Chciałabym zacząć keto adaptację, jednak jestem trochę zagubiona, i nie wiem od jakiej kaloryczności zacząć. Jeśli powinnam przyjmować około 2000 kcal dziennie, czy mogę z marszu zacząć tak kaloryczną dietę wysokotłuszczową? Czy powoli zwiększać kaloryczność wprowadzając tłuste mięsa/ryby? Obecnie tłuszczu nie spożywam prawie wcale (jednak jest to tylko kilka dni odstawienia), węglowodanów około 40-70 gram. Będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek radę w tym temacie.

Odpowiedz
Ola

Aniu niestety nie mam doświadczenia w przejściu z postu Dąbrowskiej bo zapewne o nim mowa na dietę ketogeniczną z utrzymaniem stanu ketozy. Coraz częściej w grupach pojawia się to pytanie i drogi są różne. Wiele osób radzi wprowadzać najpierw rosół i jajka stopniowo zwiększając ilość kalorii przy zachowaniu makro adaptacji do ketozy. Nie wiem jak to jednak sprawdza się w praktyce.

Odpowiedz
Ela

Aniu czy udało Ci się przejść z Dąbrowskiej na dietę ketogeniczną? Nie wiem jąk wyjść z postu bezpiecznie.

Odpowiedz
Kaśka

Olu, byłam u Ciebie na warsztatach ostatnio i nie zdążyłam się spytać – co sądzisz o piciu octu po łyżeczce dziennie? Sama robię octy i jestem ciekawa jak to się ma do keto.
PS. Kiedy wyjdzie Twoja książka z przepisami? 🙂 ewentualnie czy polecasz (oprócz swojej oczywiście:) jakaś stronę czy też książkę, która pomogłaby mi urozmaicić przepisy na keto-adaptacji?

Odpowiedz
Ola

Kasiu, co do samego picia octu tak dla zasady to nie polecam. Nie wiem czemu miałoby to służyć a sam ocet nie ma żadnych wartości odżywczych.
Książka planowana jest na ten rok i mam nadzieję, że uda mi się zrealizować ten ambitny plan mimo braku czasu 😉 W kwestii innych blogów kulinarnych z keto przepisami to jest kilka ale z racji tego, że one nie promują mnie to i ja nie promuję ich, ale na pewno Google Ci pomoże 😉

Odpowiedz
Natalia

Koniec roku- moze cos przegapilam ale chyba nie wydalas książki z przepisami? Chetnie bym ja zakupiła 😉

Odpowiedz
Ola

Niestety z przyczyn osobistych nie zdążyłam wydać książki, ale kończę ją składać więc pojawi się w przyszłym roku.

Odpowiedz
Marek

Jak długo można (jest wskazane) stosowanie diety ketogenicznej?
Czy dietę należy okresowo zaprzestać czy też można używać na stałe?

Odpowiedz
Ola

Marku nie ma limitu czasowego przebywania w stanie ketozy. Najważniejsze to periodyzować dietę i zmieniać pod kątem stopnia adaptacji, celu jaki nam przyświeca, aktywności fizycznej, pory roku, dodatkowych form które wpływają na tolerancję białka i węglowodanów jak np zimno, słonce, ruch itd. Ja sama inaczej jem zimą i latem ale nadal pozostaję w stanie ketozy od 5 lat. Rzadko z niej wychodzę, świadomie na krótko bo to mój styl życia i dobrze mi z nim 😉

Odpowiedz
Karolina

Hej Olu. Ja mam pytanie odnośnie chudniecia na poczatku, w jak i m tempie to idzie? Diete keto mam od dietetyka, ale postanowiłam poszperac w necie, bo on przepisał mi samą sałatę, miesko lub jajka. I szczerze powiem ile można jeść monotonii od poniedzialku ruszam z Twoimi przepisami. Pozdrawiam

Odpowiedz
Ola

Tempo chudnięcia to kwestia mocno indywidualna. Słuchaj dietetyka bo na początku musisz się zaadaptować do stanu ketozy i nauczyć organizm czerpać energię z tłuszczu zamiast z węglowodanów. Nie kombinuj z bardzo skomplikowanymi przepisami, jedz czysto i pilnuj makro a proste posiłki ułatwią Ci to na pewno. Tutaj możesz poczytać o ketoadpatacji.

Odpowiedz
Iza

Olu, od jutra startuję (trzymaj kciuki) oczywiście po lekturze Twojego bloga 😀 Założyłam sobie takie makro: B: 90g, W:23g, T:157g przy wadze 57kg, umiarkowana aktywność, wzrost 164cm. Czy uważasz, że jest ok? Z góry dziękuję 🙂

Odpowiedz
Ola

Sprawdź białko dla adaptacji bo wydaje się być sporo. Bezpiecznie zacząć adaptację od 1-1,2 g na /kg masy suchej. Po adaptacji można a wręcz należy optymalizować makro pod styl życia i warunki środowiskowe oraz cel 😉

Odpowiedz
Zosia

Proszę o odpowiedź czy prawidłowo obliczylam sobie makroskladniki. Przy wzroście 165cm ważę o zgrozo! 74kg. Na Twojej stronie użyłam kalkulatora wyszło że moje Ppm wynosi 1794 kalorii. Dostosowałam ta wartość do drugiego kalkulatora na dietę ketogeniczna i wyszły takie wartości Węglowodany: 179 kcal czyli 44 g
Białka: 448 kcal czyli 112 g
Tłuszcze: 1166 kcal czyli 129 g – .
Moje pytanie teraz mam przyjąć te wartości makroskladnikow w tym kalkulatorze czy zmienić wartości dla modeli adaptacji wynoszące 80-85% tłuszcze, do 15% białko i do 5% węglowodany. Dziękuję za bloga!!!

Odpowiedz
Ola

Na adaptacji przyjmij proporcje dla adaptacji ustawiając odpowiednio % by uzyskać 1-1,2 g białka na 1 kg beztłuszczowej masy ciała. Węgle również niżej a tłuszcz podnieś.

Odpowiedz
Marcin

Cześć właśnie się zainteresowałem tą dietą, na razie zbieram informacje i czytam, blog wygląda super, zwłaszcza strona z posiłkami, świetna robota (choć link do tatara nie działa).
Jak się uda mi czasowo to ogarnąć to zaczynam w przyszły piątek 🙂
Pozdrawiam
Marcin

Odpowiedz
Małgorzata

Witam!
Jestem zainteresowana dietą ketogeniczną/ketogenną (nie wiem jak napisać to poprawnie) z powodów zdrowotnych i jest ich kilka. Padaczka, spaczone jedzenie (Jem jak mam ochotę, a nie jak jestem głodna. Jestem po kilku dietach, efekty fajne, ale keto mnie ciekawi mocno).
Miałabym tylko kilka pytań co do pierwszego etapu, jak ktoś mógłby mi pomóc, a nie wiem gdzie szukać odpowiedzi.
1) Ze względów finansowanych nie jestem w stanie sobie pozwolić na drogie mięso. Jak się ma kurczak (nóżki, skrzydełka itp) do keto?
To nie będzie problem kiedy wzbogacę o zdrowe tłuszcze? Uwzgledniam dobre rybki i wołowinę, ale nie ma codzień :/
2) Czy warto wcześniej zrobić badania krwi wcześniej?
3) Czy liczyć cukier w okresie adaptacji na jakim konkretnym poziomie?

Odpowiedz
Ola

Artykuł o adaptacji powinien ci pomóc. A co do produktów to im bardziej różnorodne tym więcej wartości odżywczych dostarczysz organizmowi. Unikaj przetworzonej żywności czyli wszelkich gotowców.
1. Drób jest OK ale musi być dobrej jakości i nie codzienne (j.w.) bo niestety to dość ryzykowny produkt w dzisiejszych czasach. Ponadto jako że jest chudym mięsem musisz do niego dodać dużo dolanego tłuszczu by osiągnąć makro.
2. Oczywiście jak przy każdej diecie a raczej zmianie modelu odżywiania należy najpierw zrobić badania by poznać stan zdrowia i wiedzieć jaki ułożyć jadłospis i ewentualną suplementację gdy są niedobory lub problemy z enzymami bądź innymi parametrami.
3. Jeśli chodzi o badanie glikemii to chodzi o osiągnięcie wyników poniżej 89 ponieważ wszystko co powyżej to już wyrzuty insuliny czyli zbyt duże ilości węgli/białka a takowych huśtawek nie chcemy i chodzi o utrzymanie stałego niskiego poziomu insuliny.

Odpowiedz
Iza

Hej jestem 5 dzien na adaptacji, 40lat, 155cm,68 kg, umiarkowany tryb, wyszlo mi z Twojego kalkulatora ok 1960 kal, nastepnie wyszlo mi B74,T174,w 24. Korzystam z fitatu zeby ogarnąć ale nie moge dobrnąc do tego makro, jak zjadam wiecej miecha to białko tez wyzej, no i od wczoraj mam gulę w żołądku i zaparcia Najadam sie 2 posilkami i apetyt tez slaby, wszystko mi stoi w żoladku, nie bardzo wiem co tu zrobic ? Rano jajka na bekonie itp z maslem, potem jakies mieso z tłuszczem i warzywa ale nie dam rady wiecej zhesc bo to jest syte bardzo

Odpowiedz
Ola

Czy jesteś tak bardzo aktywna że aż tyle kalorii wyszło z kalkulatora? Jeśli nie to 1700 kcal na adaptacji będzie OK a białko przyjmij na poziomie 1g na 1 kg masy suchej czyli max ok 50 g białka dziennie. Węgle procentowo do tej ilości dopasuje by stanowiły 5% całego makro.

Odpowiedz
Marzenna

Przeczytałam książkę o diecie dwóch szweckich autorów. Polecają oni dietę lchf w leczeniu cukrzycy 1 i 2 oraz insulinooporności . Piszą o skrobi opornej polecanej przy lchf . Na wielu portalach nic o tym nie ma, na tej stronie też nic . Ciekawa jestem dlaczego bo wg autorów skrobia oporna, tłuszcze, probiotyki i prebiotyki oraz trening to podstawa diety lchf

Odpowiedz
Ola

Często wspominam o tym ze życie w zgodzie z naturą w tym ruch to podstawa zdrowego trybu życia bez względu na model odżywiania. Co do skrobi opornej to owszem nie poruszam tego tematu polecam także prebiotyki czyli kiszonki (źródło skrobi opornej), które pojawiają się również w planach żywieniowych moich podopiecznych.

Odpowiedz
julia

Hej Olu, przymierzam sie do keto. Jak dlugo powinna trwac adaptacja? Skad bede wiedziala ze juz sie zaadoptowalam?

Odpowiedz
Paweł

Pani Olu. W KALKULATORZE mamy też do wyboru dietę optymalną. Co ona oznacza, bo nie mogłem nigdzie znaleźć w opisie albo gdzieś mi umknęło?

Odpowiedz
Ola

Dieta optymalna dr Jana Kwaśniewskiego to rodzaj diety LCHF o wyższej podaży węglowodanów i nieco innych założeniach jak np inne produkty, ponieważ dopuszcza mąkę czy cukier albo ziemniaki.

Odpowiedz
Joanna S

Czy oprócz mleka kokosowego można używać jakiegoś innego (owsiane, migdałowe, sojowe) niestety tradycyjnego oraz bez laktozy nie mogę. Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz.

Odpowiedz
Ola

Patrz na skład i makro. Sugeruję migdałowe i kokosowe jeśli ma być jak najbardziej zbliżone pro keto.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *